Erityislastensuojeluyksikkö Honkalyhdyssä tehtiin loppuvuodesta 2017 eduskunnan oikeusasiamiehen (EOA) toimintaan kuuluva ennalta ilmoittamaton tarkastus. Sen tarkoituksena oli tutustua yksikön tiloihin ja toimintatapoihin sekä lasten perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen.

Tarkastuksen aikana keskusteltiin yksikön ja kiinteistössä toimivan koulun erityisopetuksen toimipisteen arkeen liittyvien asioiden lisäksi muun muassa lastensuojelulain tarkoittamien rajoitustoimenpiteiden käytöstä sekä lapsen oikeudesta luottamukselliseen keskusteluun sosiaalityöntekijän kanssa. Myös terveydenhuollon järjestämiseen liittyviä asioita käytiin läpi.

– Olemme saaneet sekä tarkastajilta että muilta yhteistyötahoiltamme erittäin positiivista ja tärkeää palautetta toiminnastamme, yksikön johtaja Saana Siekkinen toteaa.

EOA:n tarkastusraportti on sijoituspäätöksiä tekevien sosiaalityöntekijöiden käytettävissä. Sen lataamiseksi kotisivujemme Materiaalit-sivulta on kuitenkin ensin pyydettävä kertaluonteinen salasana sähköpostilla info@honkalyhty.fi.